Koleje a menza









Koleje
Precizní zemědělství a digitalizace v ČR (NAZV) – SDG 2
Snižování dodavatelských řetězců (Horizont) – SDG 12: Zajištění udržitelné spotřeby a výroby, SDG 13: Klimatické změny
Podpora pracovní kultury na PEF ČZU v Praze s důrazem na flexibilitu a diverzitu (MPSV) – SDG 5: Rovnost mužů a žen
Poskytování přístupu k zaměstnání a podnikání v zemědělství pro ženy (Erasmus+) – SDG 4: Kvalitní vzdělávání, SDG 8: Důstojná práce a ekonomický růst, SDG 5: Rovnost mužů a žen
Naše pilíře udržitelnosti
Třídění odpadů
Dnes je pro nás na našich kolejích zcela standardní, že student má možnost třídit odpad. (sklo, plast, kovy, papír, elektro) Za tímto účelem si může od vedoucí koleje vyžádat vícenásobně použitelné, barevně odlišené tašky, do který odpad sám třídí.
Kompostéry
Pro likvidaci biologického odpadu vzniklého v rámci běžného studentského života na kuchyňkách a podobně může student třídit rovněž také biologický odpad. Kompostér je umístěn na koleji A a dále na venkovním stanovišti u koleje BCD a koleje EFG. Vzniklý kompost se následně upotřebí v univerzitním provozním zahradnictví.
Šedá voda
V rámci rekonstrukce koleje G byla instalována mimo jiné také technologie „šedé vody“, která zajišťuje částečnou recyklaci vodního hospodářství objektu koleje a tím také celkově nižší spotřebu vody.
Free shop
Na koleji C je v režii studentů provozován rovněž Free shop. Tento koncept cirkulární ekonomiky považujeme za moderní a udržitelný koncept, který se od tradiční lineární ekonomiky, kde se výrobky vyrábějí, spotřebovávají a poté se stávají odpadem, zaměřuje na optimalizaci a prodloužení životního cyklu výrobků, snižování odpadu a efektivního využívání surovin a zdrojů.
LED osvětlení/ světelná čidla
V rámci rekonstrukcí a oprav již instalujeme výhradně úsporné LED osvětlení, případně instalujeme světelná čidla, což vede ke znatelným úsporám elektrické energie a snižování provozních nákladů.
Úsporné sprchové hlavice
Na všech sprchách všech námi spravovaných kolejí jsou instalovány úsporné sprchové hlavice.
Tepelné hospodářství
Pro kolej BCD máme nachystáno její kompletní osazení termoregulačními ventily spojené s projektem úsporného vytápění, kdy dojde k optimalizaci nastavení celého otopného systému na koleji BCD
Sdílené lednice
Na koleji A byl rozjet projekt sdílených lednic. Jedná se o dvě lednice umístěné ve veřejném prostoru, do kterých studenti ukládají zbytné jídlo, které můžou jiní zájemci bez problémů spotřebovat.

Meza | Naše pilíře udržitelnosti
Re krabičky
Více násobně použitelný obal pro odnášku jídla z menzy. Není třeba nakupovat jednorázové obaly a odvádět poplatky za jejich likvidaci. Re krabička je nejekologičtější variantou pro balení jídla a pití. Každá REkrabička či REkelímek se dá použít až 400x. Výrazně tak redukuje produkci odpadu a šetří cenné přírodní zdroje.
Vegetariánská strava
Důležitým benefitem rostlinné kuchyně je její nízká uhlíková stopa. 80 % světové půdy slouží živočišné výrobě, ta však poskytuje méně než 20 % kalorií a méně než 40 % bílkovin. Rostlinný původ potraviny je pro výši uhlíkové stopy ve většině případů důležitější než to, zda je potravina lokální. Aktuálně jsou v nabídce naší menzy každý den 1 – 2 vegetariánská jídla. V případě zájmu jsme připraveni podíl těchto jídel dále zvyšovat.
Gastro odpad
Platná legislativa nařizuje oddělovat gastroodpad od komunálního odpadu. Gastroodpad je biologicky rozložitelná hmota, vzniklá z nedojedených zbytků v restauracích a jídelnách a ze zbytků při výrobě a úpravě potravin. Gastroodpad je dále likvidován ekologickým zpracováním na kompostárně v souladu s platnou legislativou. Naše menze disponuje v rámci zkušebního provozu jedním vlastním kompostérem a zbylý biologický odpad z naší menzy vyváží do kompostárny Pražské služby a.s.
Mořské ryby z udržitelného chovu
Masivní rybaření pomocí plastových sítí škodí oceánům a hrozí kvůli němu vyhynutí mnoha rybích druhů. Dnes již ale existují ale rybí farmy, které upřednostňují udržitelný přístup. Jejich počty každým rokem rostou a umožňují tak restauracím přidat na menu rybí pochoutky bez nadměrného zatěžování životního prostředí nadměrným lovem. Těchto dodavatelů se snažíme využívat v co možná nejširší míře.

3.4 Do roku 2030 snížit pomocí prevence a léčby o třetinu předčasnou úmrtnost na nepřenosné choroby; podporovat duševní zdraví a duševní pohodu
SDG 12. Zajistit udržitelnou spotřebu a výrobu
14.4 Do roku 2020 dosáhnout účinné regulace rybolovu a skoncovat s nadměrným rybolovem, nezákonným, nehlášeným a neregulovaným rybolovem a nešetrnými metodami rybolovu, zavést vědecky podložené plány hospodaření s cílem obnovit populace ryb v co nejkratším možném čase přinejmenším na úroveň, která dokáže produkovat maximální udržitelný výnos podle biologických vlastností jednotlivých druhů