Fakulta agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů

Představení fakulty

Klíčové oblasti fakulty a jejich propojení znázorňuje konceptuální diagram a to od základních přírodních prvků (voda, půda, vzduch, život) přes živé organismy a jejich vzájemné vztahy až po lidské aktivity, jako je zemědělství, potravinářství a péče o krajinu. Nejvyšší úroveň představuje vliv těchto činností na zdraví, udržitelnost, kvalitu života a estetiku. 

Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) propojuje všechny tyto oblasti a zaměřuje se na udržitelný rozvoj, ochranu přírody a zajištění kvalitní výživy pro budoucí generace. 

  1. Zelené zdroje pro potravinovou bezpečnost – Odpovědná spotřeba a výroba (SDG 12) Udržitelná produkce potravin začíná odpovědnou spotřebou a šetrným využíváním přírodních zdrojů. Podporujeme inovace, které chrání půdu, vodu a biodiverzitu pro budoucí generace.
  2. Zvířata v lidské péči – Život na souši (SDG15) Zajištění dobrých životních podmínek zvířat je naší odpovědností. Etické chovy a šetrné hospodaření jsou klíčem k rovnováze mezi člověkem a přírodou, včetně veterinární péče a welfare.
  3. Zachraň karase – Ochranu, obnovu a udržitelné využívání suchozemských a vnitrozemských sladkovodních ekosystémů (SDG15.1.)Původní druhy ryb mizí a s nimi i rovnováha vodních ekosystémů. Ochrana a obnova přirozených stanovišť je klíčem k jejich přežití, v této souvislosti pracujeme na udržení populací karase obecného v rámci projektu ZachranKarase.cz. 
  4. Recyklace bio-odpadů – Snížit produkce odpadů - prevence, redukce, recyklace a opětovného používání (SDG 12.)  

Zelená střecha

Zelená střecha mezifakultního centra přispívá k ochraně biodiverzity a zlepšuje kvalitu ovzduší. Zadržuje dešťovou vodu, snižuje odtok a podporuje přirozený koloběh vody. Reguluje teplotu budovy, čímž snižuje potřebu chlazení a vytápění, a tím přispívá k energetické efektivitě. Zároveň vytváří esteticky příjemné prostředí, které slouží nejen jako relaxační prostor, ale také jako inspirativní místo pro výuku a výzkum v oblasti udržitelného hospodaření s krajinou. 

Experimentální políčko

Experimentální políčko slouží k výzkumu i produkci, čímž propojuje teorii s praxí. Umožňuje testování udržitelných pěstitelských metod, zkoumání vlivu různých podmínek na růst rostlin a inovace v zemědělství. Poskytuje prostor pro studenty a vědce k experimentování s novými odrůdami, ekologickými postupy a regenerativním hospodařením. Současně přispívá k potravinové bezpečnosti a ochraně půdy pro budoucí generace. 

Výukový potravinářský pavilon

Výukový potravinářský pavilon je moderní centrum propojující vzdělávání, výzkum a praxi v oblasti potravinářství. Studenti zde získávají praktické dovednosti v technologiích zpracování potravin, kvalitě surovin a inovacích ve výrobě. Pavilon podporuje udržitelnost prostřednictvím efektivního hospodaření s energií a vodou, minimalizací produkce odpadů a vývoje ekologických potravinářských postupů. Díky špičkovému vybavení slouží nejen akademické sféře, ale i odborné veřejnosti a průmyslovým partnerům. 

Libosad

Libosad je jedinečný prostor propojující historické zahradnické tradice s moderním výzkumem a výukou. Slouží jako živá laboratoř pro studenty i odborníky, kteří zde zkoumají pěstování ovocných dřevin, révy vinné a okrasných rostlin s důrazem na udržitelné hospodaření. Podporuje biodiverzitu, poskytuje prostor pro experimenty s ekologickým zemědělstvím a zároveň vytváří esteticky hodnotné prostředí pro relaxaci a vzdělávání. 

Nakládání s bioodpady - SDG 2: Konec hladu (nesnězeno, další podobné programy) , SDG 12: Odpovědná spotřeba a výroba

Odpovědné nakládání s gastroodpadem v menze a na kolejích

Kompostér GreenGood

  • automaticky řízené teplotní cykly při působení mikroorganismů rodu Acidulo z kmene Firmicutes
  • v případě nedostatku potravy přejdou tyto bakterie do klidového stádia – endospory
  • Výhoda – redukce 90 % objemu bioodpadu na substrát za 24 hodin
  • Nevýhoda – problematické použití výsledného substrátu

dvoumodulový vermireaktor, ve kterém je odděleno předkompostování bioodpadu a jeho následné vermikompostování, čímž dochází k rychlejšímu zpracování bioodpadu a zároveň se chrání životy žížal. Zařízení je patentováno. Po dobu 2 let bylo testováno ve 3 pražských restauracích v rámci projektu k podpoře transferu technologií.    

Kde je možnost studovat problematiku odpadů?

Bakalářský studní program Ochrana krajiny a využívání přírodních zdrojů a na něho navazující Magisterský studijní program Technologie odpadů

Tento studijní program je zaměřen na celou problematiku nakládání s odpady, včetně legislativního rámce. Absolventi mají široký přehled o klasických i vyvíjených technologiích na separaci a zpracování tuhých i kapalných odpadů. Rozumějí především technologiím orientovaným na materiálové i energetické využívání biologických odpadů, jako jsou kompostování, anaerobní digesce, čištění odpadních vod a energetické využití těchto materiálů. Absolventi znají základní technologie zpracování zemědělských produktů, živočišného i rostlinného původu, tyto technologie dokáží analyzovat z hlediska účelnosti a efektivnosti vstupů i výstupů v podobě odpadů, a umí navrhnout jejich optimalizaci. Absolventi mají silné povědomí o právních úpravách regulujících sběr a zejména nakládání s odpady, hodnocení nebezpečnosti odpadů, podmínek pro provoz jednotlivých typů zařízení a o rizicích jednotlivých komponent odpadních materiálů pro živé organismy. Získané znalosti jim umožňují v institucích zabývajících se vědou a výzkumem, ve státních a dozorových orgánech a v orgánech samosprávy nebo soukromých firmách zabývajících se problematikou odpadů, nebo velkých společnostech v segmentech odpadového hospodářství, a to v pozicích samostatných odborníků či na úrovni středního a vrcholového managementu.

http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2010-35

(24. 10. 2010, v Receptáři od  35 minuty a 47 sekundy)

vermi.agrobiologie.cz

Náš článek z Odpadového fóra a diplomka ke komunitnímu kompostéru

„Neplýtvejte odpadem, odpad může být vzácný“.

„Příroda nezná odpad, vše se stává součástí koloběhu. Proč bychom to nemohli dělat také?“ „Z bioodpadu se dá vytvořit kvalitní hnojivo pro zlepšení úrodnosti půdy“.

„Odpad není konec, ale nový začátek – záleží jen na nás, jak s ním naložíme.“

Proč studovat na Fakultě agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů

Globální výzvy, jako je změna klimatu, degradace půdy, ztráta biodiverzity a udržitelné hospodaření s přírodními zdroji, vyžadují odborníky schopné hledat inovativní řešení. Studijní programy na FAPPZ připravují studenty na klíčové role v oblasti zemědělství, potravinářství, ekologie a environmentálního managementu s důrazem na udržitelnost a odpovědnou výrobu. Praktická výuka v moderních laboratořích, experimentálních pozemcích nebo potravinářském pavilonu umožňuje propojení teorie s praxí a rozvoj dovedností potřebných pro budoucnost. Studium na naší fakultě znamená aktivní zapojení studentů do řešení výzev spojených s cíli udržitelného rozvoje, jako je ochrana půdy a vody, potravinová bezpečnost, ekologické zemědělství či zodpovědná spotřeba a výroba potravin. 

„Udržitelné zemědělství by mělo respektovat ochranu půdy, vody a biodiverzity – jen tak můžeme zajistit funkční a esteticky hodnotnou krajinu i dostatek kvalitních potravin pro budoucí generace.“ 

„Cirkulární hospodaření v kontextu využití odpadů z potravinářských a gastronomických provozů přispívá k odpovědné spotřebě a ochraně životního prostředí.“ 

„Biodiverzita – pestrost rostlin, živočichů a mikroorganismů je klíčem k odolným ekosystémům a udržitelnému hospodaření.“